Novi Stassen proizvodi


Pre nego što vam predstavimo dva nova Stassen čaja, želimo da vas upoznamo malo sa njegovim poreklom, kvalitetom i lekovitim svojstvima.

Zeleni i crni čaj nastaju od iste biljke – Camellia sinensis.

Razlika između crnog i zelenog čaja je u stepenu fermentacije, odnosno oksidacije. Kod crnog čaja ovaj proces je doveden do kraja, zbog čega i ima tamnu boju. Ukus crnog čaja je specifičan jer nastaje od fermentisanih sokova punih arome, koji se sušenjem zadržavaju u listu.

Najveća razlika između zelenog i crnog čaja je u količini kofeina koje poseduju. Što je duža fermentacija čaja to je veća količina kofeina u njemu. Upravo je to razlog zbog kog se mnogi odlučuju za crni čaj umesto za kafu kada im je potreban kofein.

Ako ste se odlučili da kafu zamenite crnim čajem, odaberite kvalitetan crni čaj. Predlažemo da to bude čist cejlonski crni čaj, poznat kao najbolji čaj na svetu.

Kofein koji se nalazi u crnom čaju utiče na koru velikog mozga, zahvaljujući čemu bolje shvatamo stvari i brže povezujemo misli. Uz pomoć kofeina u crnom čaju lakše se uči, pamti, komunicira, dok se smanjuje osećaj umora i pospanosti.

Osim pomoći pri obavljanju intelektualnih radnji, kofein u crnom čaju utiče na rad mišića i na reflekse, što je posebno značajno za sportiste i za osobe kojima su (na primer zbog posla) važne brze reakcije.

Stassen u svojoj ponudi ima dva nova pakovanja Orange Pekoe crnog čaja: čist cejlonski crni čaj u limenci od 250gr i čist cejlonski crni čaj u pletenoj korpici od 100gr.

Stassen čajevi su čajevi sa poreklom – proizvode se na sopstvenim plantažama Stassena na Sri Lanci (Ceylon), bez upotrebe hemijskih sredstava, veštačkih boja i aroma. Stassen čaj je 100% čist cejlonski čaj I kvaliteta – Orange Pekoe, GMO free.

Orange Pekoe je klasifikacija crnog čaja na osnovu porekla lista. Da bi se čaj klasifikovao kao Pekoemora se sastojati isključivo od mladih pupoljaka ubranih zajedno s dva najmlađa lista. (Bilo koji drugi listovi daju čaj nižeg kvaliteta).

Zajednička zabluda o ovom čaju je da je Orange Pekoe vrsta čaja s ukusom narandže ili da je na bilo koji način povezan s narandžom, a zapravo, naziv Orange Pekoe nema nikakve veze s ukusom čaja.

Čaj je prvi put u Evropu uvezla Holandija 1610. Godine, prvo zeleni čaj iz Japana, a ubrzo nakon toga i kineske čajeve koji su se toliko uspešno prodavali da se u trgovini do danas zadržao pojam Orange Pekoe. 
Naziv Pekoe je nastao od Bai Hao (ili Pak-Ho), kineske reči za beli vrh, odnoseći se na pupoljak lista s bijelim paperjem kao nepogrešiv znak mladosti lista, a time i delikatnosti ovog čaja.

Prvi čajevi ovog kvaliteta doneti u Holandiju su morali biti predstavljeni kraljevskoj porodici House of Orange, te je holandskoj javnosti čaj Bai Hao promovisan kao Orange Pekoe kako bi se naglasila kraljevska garancija. Otuda i naziv Orange Pekoe.

Svi Stassen čajevi su Pekoe, a na vama je da odlučite koji ćete probati. Koji god da odaberete – nećete pogrešiti!

Napomena: do kraja meseca februara je u toku akcija – poklon Stassen šolja za svaku porudžbinu online.

Lekovitost Crnog čaja

Crni čaj se pokazao kao sredstvo koje umanjuje osećaj umora i pospanosti, utiče na bolji rad mišića i refleksa, pa zbog toga odgovara sportistima. Kofein u njemu poboljšava funkciju disanja, povećava ventilaciju pluća, što dovodi do sveukupnog prijatnijeg osećaja. Crni čaj stimuliše rad srca i krvotoka.

Crni čaj poseduje antioksidativna svojstva što u prevodu znači što manje slobodnih radikala veća je zaštita od nastanka raka, a i organizam sporije stari. I crni kao i zeleni čaj deaktivira viruse, uništava bakterije posebno one koji ugrožavaju varenje.

Crni čaj i njegovo dejstvo još nije dovoljno ispitano, ali postoje istraživanja koja pokazuju da on ima preventivno dejstvo kod nekih  malignih oboljenja. To se pripisuje polifenolima i katehinima koje crni čaj sadrži. Posebno zapaženo dejstvo crni čaj ima kod žena jer one žene koje ga konzumiraju imaju manje šanse da obole od raka jajnika. Preporučljiv je da se pije tokom menopauze jer štiti kosti i zglobove, smanjuje pojavu artritisa i oboljenje zglobova u poznim godinama.

Crni čaj sprečava dijabetes tipa 2 ako se konzumira u količini od dve šolje dnevno. On sadrži i alkilamin antigen koji pojačava imunitet i tako štiti zdravlje onih koji ga koriste. Osim toga crni čaj olakšava protok krvi do mozga, stimuliše metabolizam i pozitivno utuče na srce i bubrege. Crni čaj je još dobar kod povraćanja, poboljšava protok urina, smanjuje rizik od moždanog udara, pomaže kod glavobolje, poboljšava mentalne sposobnosti pamćenje i učenje, pomaže kod mršavljenja, smanjuje simptome Parkinsonove bolesti, pomaže kod ublažavanja stresa.

Podelite: