O čaju

ZELENI ČAJ

Naučnim ispitivanjima potvrđeno je da je zeleni čaj moćan antioksidans, tako da organizam uspešno štiti od štetnog uticaja slobodnih radikala. Zeleni čaj je dobar prirodni lek protiv bolesti srca i krvnih sudova, snižava krvni pritisak, holesterol, nivo lipida i otklanja depresivne misli i čak, zahvaljujuci fluorinu, sprečava razvoj karijesa na zubima.

Ne treba zanemariti njegovu primenu za očuvanje i negu lepote tela jer zeleni čaj blagotvorno deluje na kožu lica, dobar je u borbi protiv celulita (podstiče površinsku cirkulaciju), sprečava gojaznost, koristan je za lečenje akni, protiv peruti.

Zeleni  čaj je dobar diuretik, ublažava apsorpciju masti i povećava sposobnost tela da sagori unete kalorije, zbog čega se sve više koristi kao efikasno prirodno sredstvo za mršavljenje.

Katehini zelenog čaja kao što je EGCG (polifenoli) su provereni sastojci koji poboljšavaju metabolizam i osiguravaju uspešno regulisanje težine.

Naučnici sa Univerziteta Rutgers su nedavno objavili rezultate studije u žurnalu Food and Function u kojoj se objašnjava sinergija između pijenja zelenog čaja i poboljšanja zdravlja zahvaljujući polifenolima i flavonidima u zelenom čaju, Oni su primetili da katehini zelenog čaja pokazuju puno jača svojstva antioksidansa od vitamina C ili E, i preporučili su pijenje zelenog čaja u svrhu smanjenja rizika od mnogih malignih oboljenja.

Kada kuvate zeleni čaj najvažnije je ne dozvoliti da voda provri, ne ostavljajte čaj u vodi više od 60 sekundi jer ćete u protivnom značajno smanjiti korisna svojstva zelenog čaja.

Priroda nam pruža bezbrojne načine sprečavanja obolenja i lečenja od najtežih bolesti, Zeleni čaj zaslužuje našu pažnju i poštovanje, kako u borbi protiv kancerogenih oboljenja tako u poništavanju učinaka stresa i sprečavanja prekomernog i prevremenog starenja.

Preporučena dnevna doza zelenog čaja je 3-4 šoljice.

 

CRNI ČAJ

ima veoma dugu tradiciju i dugu listu lekovitih svojstava. Zahvaljujući svojim kvalitetima to je ubedljivo najpopularniji i najprodavaniji čaj u zemljama zapadnog sveta. Kod nas je nepravedno zapostavljen. Crni čaj je u stvari tamniji “rođeni brat” zelenog čaja jer i jedan i drugi potiču od iste biljke čiji je latinski naziv Camellia sinensis. U procesu proizvodnje jedan od najbitnijih faktora je stepen fermentacije (oksidacije). Crni čaj je u potpunosti fermentisao i tako dobio tamnu boju i prodorno bogat ukus.

Stassen crni čaj je  bogat kalijumom, mineralom – elektrolitom, koji regulise kiselost i bazičnost u telesnim fluidima i pomaže u kontroli krvnog pritiska. Ovaj element kontroliše električne aktivnosti srca, gradi proteine i pomaže razlaganje karbohidrata. Redovno ispijanje crnog čaja sprečava začepljenje arterija koje dovodi do infarkta srca i mozga.

Kofein u crnom čaju nadražuje koru velikog mozga, sto doprinosi da bolje shvatamo stvari i brže povezujemo misli. Ovo automatski čini da sve intelektualne radnje obavljamo sa manje napora: lakše učimo, pamtimo, komuniciramo. Crni čaj okrepljuje, umanjuje osećaj umora i pospanost. Utiče i na bolji rad mišica i refleksa, pa pogoduje sportistima i drugim osobama kod kojih su bitne brze reakcije. Zahvaljujuci kofeinu i njegovom uticaju na respiratorni centar poboljšava se i funkcija disanja, povećava ventilacija pluća, što doprinosi tome da se lakše diše i prijatnije oseća.

Što se tiče njegovih antioksidativnih svojstava ona su odmah pored zelenog čaja koji je po tome nadaleko čuven, kao što im je vrlo sličan i kompletan sastav.

Za prave ljubitelje čaja kvalitetan crni čaj predstavlja istinski uzitak.

Probajte Stassen čajeve sa aromom manga, narandže, jagode, ananasa ili bergamota i osetite bogatstvo ukusa i kvalitet naših čajeva.

Kada kuvate crni čaj najvažnije je ne dozvoliti da voda provri, ne ostavljajte čaj u vodi više od 60 sekundi jer ćete u protivnom značajno smanjiti korisna svojstva crnog čaja.

Preporučena dnevna doza crnog čaja je 3-4 šoljice.

Na Milton Schiffenbauer Pace University ustanovljeno je da crni i zeleni čaj deaktiviraju viruse, što podrazumeva i herpes. Prema nekim istraživanjima crni čaj uništava i bakterije, posebno one koje mogu zagaditi organe za varenje i izazvati proliv. Ispijanjem šoljice crnog čaja imamo šansi da uništimo bakterije i viruse u ustima. Ako se sada pitate šta je za vas bolji izbor: zeleni  ili crni čaj, slobodno odlučite sami i svakako nećete pogrešiti.

Stassen Vam donosi čist crni i zeleni cejlonski čaj sa mnoštvo prirodnih ukusa, crveni čaj kao i više biljnih mešavina: